Gravskötsel
En grav sköts enligt Kyrkolagens bestämmelser av en anhörig, församlingen, eller någon annan. Gravrättsinnehavaren ansvarar för gravskötseln.
De anhöriga kan göra ett avtal med samfälligheten angående gravskötseln. Nya gravskötselavtal skall göras före utgången av maj månad. På avtal som tecknas efter den sista maj kommer en tilläggsavgift på 30 euro.
Man kan antingen göra ett sommaravtal (1 sommar) eller ett tidsbundet gravskötselavtal på 5 eller 10 år. Gravskötselavtalet träder i kraft då avtalssumman har betalats enligt förfallodagen och med referensnummer på samfällighetens konto.
Plantering av beställda blommor inleds när risken för nattfrost bedöms vara över. Oftast sker detta kring den andra veckan i juni. Samtidigt börjar vi vattna eventuella planteringar på gravar där endast skötsel och bevattning beställts. Blomstersäsongens längd varierar beroende på väder.
Beträffande gravar som haft ett flerårsavtal som upphört i utgången av året, skickas automatiskt en ny offert till kontaktpersonen under vårvintern förutsatt att samfälligheten har kundens riktiga kontaktuppgifter.
Till urne- och asklundarna är det inte möjligt att beställa gravskötsel. På dessa områden svarar den kyrkliga samfälligheten för skötseln.
Gravskötselavtal kan beställas via begravningsenheten per epost begravningsenheten.korsholm@evl.fi eller på telefon 040 356 6398. För mera information, kontakta oss gärna!
I skötselavtalet ingår inte åtgärder som berör kantstenar och minnesmärken. Dessa tjänster (t.ex. att räta ut kantstenar) kan beställas av Korsholms kyrkliga samfällighet / begravningsenheten. Vid behov bör gravrättsinnehavaren iståndsätta stenanläggningarna på graven innan samfälligheten kan överta skötseln av graven.
De anhöriga ansvarar för säkerheten av minnesmärket. Samfälligheten ansvarar inte för skador som förorsakas av naturkrafter, smådjur samt skadegörelse eller annat med motsvarande följder.
Här kan du beställa gravskötselavtal elektroniskt
Gravminnesmärke
Anskaffning av minnessten till graven brådskar inte. Minnesmärket kan vara av sten, natursten eller huggen sten, en stenplatta, ett metall- eller träkors, ett konstverk. Minnesmärket bör följa god kristen sed. Samfällighetens begravningsenhet kan ge närmare uppgifter vid behov.